Uluslararası İstiklal sempozyumunda gerçekleştirilecek olan çalıştayımızın ana teması ‘’Deprem, Mekân ve Sağlık Bakımıdır’’. Deprem sonrası yaşanan çevre değişiklikleri bireyleri; fiziksel, sosyal, ekonomik ve psikolojik yönden etkilemektedir. Mekân; sağlık açısından önemli özellikler taşımaktadır. Bu kapsamda; mekandaki değişiklikler, mekânın değiştiği zaman aralığı, mekan değişiminin sürekliliği konularının bireylerin sağlık ihtiyaçlarını da değiştireceği düşünülmektedir. Depreme bağlı mekânsal değişimler, genellikle fiziksel sağlık bakımında hem acil bakım problemleri hem de kronik bakımda problemleri yaratmaktadır. Özellikle uzuv kayıpları ve müdahaleleri, şok, kanama, dehidratasyon ilerleyen süreçlerde rehabilitasyon hizmetinin etkin sunulması ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Depremle ortaya çıkan mekân değişiminin psikolojik bakımda ‘’Ayrılık Anksiyetesi, Yas, Kayıp, Post Travmatik Stres Sendromu, Depresyon, Yalnızlık…’’ gibi sorunlarla birlikte kendini gösterebileceği ön görülmektedir.
Bu çalıştayın amacı; depreme bağlı yaşanan mekân değişiminde ortaya çıkan sağlık bakım ihtiyaçlarının gelecekte bireyleri nasıl etkileyebileceğine dair sonuçlar sunmaktır. Bu amaç futuristik bir yaklaşımla açıklanacaktır. Bununla birlikte mekâna bağlı ihtiyaç duyulan acil bakım hizmetlerinin çalıştayda tartışılması planlanmaktadır.
ÇALIŞTAY OTURUMLARI
Birinci oturum (7 Şubat 2024-Öğleden Önceki Oturum):
İlk oturumda “Acil Bakım Hizmetleri Biyo-Psiko-Sosyal Boyutta” ele alınacaktır. Deprem sonrası acil bakım hizmetlerinin yönetilmesinde yaşanan aksaklıklar. Bireylerin akut ve kronik psikolojik değişim ve müdahaleleri, uzun vadede rehabilitasyon ihtiyacı tartışılacaktır. Tartışmalar sonucunda acil bakım hizmetlerinin biyo-psiko-sosyal boyutta öncelikli sorunlarının belirlenmesi beklenmektedir.
İkinci Oturum (7 Şubat 2024-Öğleden Sonraki Oturum)
Önceki oturumda belirlenen sorunler ile ilgili ikinci oturumda “Acil Bakım Hizmetlerinin Biyo-Psiko-Sosyal Boyutta Çözüm Önerileri” çalışmasına geçilecektir.
Gruplarda görev alan raportörler konuşulan konuları, sorunları, çözüm önerilerini ve acil bakım hizmetlerinin biyo-psiko-sosyal müdahalesine yönelik değerlendirmeleri raporlayacaktır. Rapor sonuçları çalıştayın kapanış bölümünde genel bir değerlendirme ile katılımcılara aktarılacaktır.
Çalıştay online gerçekleşecek olup, katılım ücretine ilişkin detaylı bilgiye sempozyumun Kayıt Ücreti sayfasından ulaşabilirsiniz.
Çalıştay Başvuru Formu Bağlantısı: Başvuru Formu